Cím kép

Szülőknek ajánljuk

 

EO_szakmai_kiadvany_2022_interaktiv

Tisztelt Szülők!

Kedves Szülőtársaim!

Minden év tavaszán, az Egyesített Óvoda szervezésében Óvodapedagógiai Konferencia keretében gondolkozunk pedagógus kollégáimmal aktuális nevelési kérdéseken, pedagógiai módszerek és eszközök hatékonyságán. A program részeként egy szakmai kiadványt is megjelentetünk, melyet idén rendhagyó módon Önöknek, a hozzánk járó óvodás gyermekek szüleinek készítettünk.

Az Egyesített Óvoda pedagógiai célkitűzésében a családokkal való kapcsolat, az Önökkel kialakított együttműködés, együttgondolkodás kiemelt szempontként jelenik meg. Úgy érezzük, hogy ennek a területnek a hatékony működésében még sokat kell tennünk. Segítő szakemberként nap, mint nap találkozunk és kapcsolatban vagyunk Önökkel. Látjuk, milyen sokfélék, milyen különböző élethelyzetben jönnek létre és működnek a családok napjainkban, változatos, egyedi képet mutatva. Ehhez szeretnénk kapcsolódni, mert hisszük, igazi eredményeket egy-egy gyermek harmonikus személyiségfejlődésének elérése érdekében csak Önökkel együtt, közösen tudunk elérni.
A sikeres kapcsolat kialakításának első és talán legfontosabb feltétele az elfogadás, egymás kompetenciáinak elfogadása, elismerése, ami a jó kapcsolat megalapozója lehet. Az elfogadással szorosan összekapcsolódó alapelv a kölcsönös bizalom, amelynek megteremtése elsősorban rajtunk pedagógusokon múlik. Az Önök bizalmának megnyerése maga is következménye egy tudatos kapcsolatépítésnek, melyen folyamatosan dolgozunk munkatársaimmal.
A közös gondolkodás érdekében tagintézményeinkben egyre több kezdeményezés történt az elmúlt időszakban. Sikerült javítani az információs csatornáink működésén, több felületen is beszélhetünk egymással. Gyorsabb és célirányosabb segítséget tudunk nyújtani Önöknek, ha kérdésük merülne fel vagy támogatásra van szükségük. Igyekszünk a segítő szakembereinket is (pszichológusok, gyógypedagógusok) bevonni az együttműködés több színterén is, pl. szülői csoportok működtetésével, egyéni megbeszélések szervezésével. Nyitottak vagyunk észrevételeikre, igényeikre, a közös gondolkodásra. A gyermekek biztonságérzetét a jelenkor tragikus eseményei folyamatosan veszélyeztetik. A köztünk lévő – pedagógusok és szülők közötti – kiegyensúlyozott kapcsolat ezt a biztonságérzetet erősíti és támaszt nyújt gyermekeinknek. Fontos átéreznünk ennek felelősségét!

Ezen gondolatok jegyében fogadják a pedagógus, pszichológus, gyógypedagógus kollégáim által készített írásokat, amelyek segítséget nyújthatnak Önöknek egy-egy nevelési helyzet megoldásában, egy újabb módszer megismerésében és alkalmazásában.

„Ha kedvesen bánnak veled, kedvessé válsz, ha érzékenyen bánnak veled, empatikus leszel, ha őszintén bánnak veled, őszinte leszel. „/Steve Biddulph/

Erdélyi Nóra
intézményvezető