Cím kép

Felújítások

AZ ÁKOMBÁKOM TAGÓVODA JÁTSZÓUDVAR FELÚJÍTÁSA

Az Ákombákom Tagóvoda és Minimanó Bölcsőde épületét 2010-ben adtuk át. Az épület földszintjén a 40 férőhelyes bölcsőde, az emeleti részen 3 csoporttal a 75 férőhelyes óvoda működik. Az átadás óta az intézményekben kisebb felújítások, fejlesztések kivételével nem történt nagyobb beruházás. A játszóudvar mára rendezetlenné vált és korszerűsítésre szorult; a füvesítés nagyrészt kikopott, az öntött gumival burkolt felületek elöregedtek, több helyen a felső színezett réteg lekopott, helyenként hiányossá vált, a csapadékvíz elvezetés nem volt megoldott, a játszószerek elhasználódtak, szinte kivétel nélkül cserére szorultak.

2021 nyarán felújítottuk a teljes 2720 m2 alapterületű játszóudvart, korszerű és szabványos játszóeszközöket helyeztünk el, a terepet rendeztük, a csapadékvíz elvezetést megoldottuk és automata öntöző rendszert építettünk ki.

Az óvoda területén műfüves focipályát létesítettünk, csoportonként 1-1 zuhanyzó és párakapu került kihelyezésre, közlekedési parkot alakítottunk ki, felfestéssel és benzinkút kihelyezéssel, a három csoport számára megfelelő homokozót létesítettünk, továbbá egy süllyesztett trambulin is kihelyezésre került. Telepítésre kerültek továbbá, olyan a gyermekek fejlődését elősegítő, pedagógiai szempontokat is figyelembe vevő elemek, mint a mezítlábas ösvény, kiskertek, magaságyások és a bogárhotel. A tereprendezés során a játszóeszközök olyan eséscsillapító burkolatot kaptak, amely könnyen fenntartható, tisztítható, vízáteresztő és esztétikus megjelenésű, az óvodai területen egyedisége, hogy az intézmény elnevezése színes díszítőelemként megjelenik a burkolaton.

Az udvarfelújítás mellett elvégeztük a 733,34 m2 alapterületű extenzív zöldtető felújítását is mivel az ültetőközeg elöregedése és a csapadékvíz elvezetés elhasználódása a növényzet életfeltételeinek romlásához és épület beázásokhoz vezetett. A felújítás során elvégeztük a zöldtető egyenes rétegrendű tetőre történő átalakítását, a szükséges hőszigeteléssel, PVC szigeteléssel, a villámvédelmi, valamint az esővízelvezető rendszer átalakításával együtt.

A FUTÁR TAGÓVODA ÉS PITYPANG TAGÓVODA JÁTSZÓUDVARAINAK FELÚJÍTÁSA, KORSZERŰSÍTÉSE BEFEJEZŐDÖTT

Az Egyesített Óvoda tagintézményeinek felújított játszóudvarai korszerű, modern, egyedülálló eszközökkel felszereltek. A változatos terepformák, a mászásra, függeszkedésre, bújócskázásra, egyensúlyozásra alkalmas játszóeszközök segítenek gyermekeink vidám, önfeledt játékának, mozgásfejlesztésének, levegőn való tartózkodásuk tartalmas eltöltésének megvalósításában.
A talajborítások lehetővé teszik, hogy gyermekeink mind a füves, mind a gumival fedett részen biztonságosan játszhassanak. Az öntött gumi felület az eső után hamar felszárad, így csapadékosabb idő után is gyorsan újra használható az udvar. Az építkezések során figyelmet fordítanak arra, hogy az árnyékot adó fákat meghagyják, illetve gyermekeink felfrissülését szolgálják a kialakított párakapuk és zuhanyzók is, melyeket ötletesen egy-egy gyermekekhez közelálló játékos tematikával alakítanak ki (pálmafák, hajóforma…). A nyári meleg elleni védekezésben, gyermekeink komfortérzetének javításában nagyon nagy segítség a vízben való pancsolás lehetősége.
A különböző udvarrészek kialakításánál fontos szempont, hogy az adott udvarrészen milyen korosztályú gyermekek játszanak. Ez azért fontos, mert olyan játszóeszközök kerülnek elhelyezésre, melyek az adott korosztály méretének, ügyességének, biztonságának megfelelnek.
Kiemelt szempont, hogy az újonnan kialakított játszóudvar rendelkezzen olyan nagyméretű területekkel, ahol labdázni, tornázni, gurulni, csúszni-mászni lehet, amellett, hogy rengeteg kinti mozgásos játékot tud a pedagógus szervezni, lebonyolítani.

Kiemelt hangsúllyal figyelünk a játszóudvarokon kialakított árnyékolásra. A gyermekek a nagy nyári melegben is a naptól védetten, megfelelő komfortérzetüket biztosítva tudnak a szabadban játéktevékenységeket végezni.