Cím kép

Felújítások

A ZÖLD ÁG TAGÓVODA UDVARFELÚJÍTÁSA 2022.

Az udvar területe 3.475 m2-es, amely 8 csoport, összesen 220 gyerek szabad játéklehetőségét, nevelését, fejlesztését biztosítja.

Az udvarban kicseréltük a régi játszóeszközöket, a régi gumitégla-burkolatot új korszerű öntött gumira cseréltük. A kikopott zöldterületeket is megújítottuk.
Az udvar RaM felőli oldalán egy műfüves focipálya került kialakításra, ezzel egy vonalban egy új mászóka hajó, egy ügyességi kötélpálya és több új eszköz is telepítésre került. A meglévő madár-les körüli zöld terület megújítása lehetőséget biztosítás ornitológiai- (madártani) megfigyelésekre. A kihelyezett új játszóeszközökkel biztosítani tudjuk, hogy a magas feltöltöttségű óvoda játszóudvara egyidőben akár 200 kisgyermek mozgásigényét is ki tudja elégíteni. A Kárpát utcai oldalon a megmaradó és felújított játszóeszközök mellett helyet kapott egy fészek- és ülőhinta, és megvalósult a meglévő dobogó burkolatának cseréje is, amely plusz lehetőséget biztosít a gyerekeknek a mozgás koordinációjuk fejlesztésére. A nyári időszakban a gyermekek komfortérzetének biztosítására 2 darab vizes játszórész került kialakításra, az egyik az eredeti helyén, 3 zuhany és 1 párakapu elhelyezésével, a másik felületen csak párakapus kialakítással. A napvédelem érdekében a játszóeszközök fölé összesen 7 darab napvitorla is felszerelésre került.
Mindezek mellett megújult az épület bejáratánál lévő rámpa, amely új, korszerű korlátot is kapott.
A kivitelezés során megvizsgáltuk az udvar területén lévő fákat, amely során több fa egészségi állapota, valamint a balesetveszély elkerülése indokolta azok kivágását. A 14 kivágott fa pótlására összesen 22 előnevelt, 12-16 éves új fát ültettünk, valamint kialakításra került egy fás liget (minierdő) is, amely a játszóudvar egyik fő látványossága, amelyben két kis faház került elhelyezésre, amelyeket egyensúlyérzéket fejlesztő pálya köt össze. A minierdő kialakítása javítja a gyermekek immunrendszerét és a gondozásban való részvétel a környezettudatos nevelést is támogatja, mely ezáltal jól illeszkedik a zöld óvoda pedagógiai programba. A 3475 m2 -es játszóudvaron a fatelepítések mellett kiültetésre került összesen 124 darab magas és alacsony cserje, 117 darab évelő és 75 darab díszfű is. Összefüggő, nagyobb gyepfelületek kerültek kialakításra, amelyek hosszabb távon is fenntarthatóak, egyúttal friss, megújuló, élő felületként pozitív hatással van a gyerekek és nevelők mindennapjaira. A telepítések fenntartását automata öntözőrendszer is segíti.
A kivitelezés során megújulhatott az épület bölcsőde felöli oldalán lévő foglalkoztatók teraszburkolata is. Az eredeti balesetveszélyes beton, illetve kerámia burkolatot korszerű gumiburkolatra cseréltük, és megszüntettük a több helyen „ugráló” szintkülönbséget.

A CSICSERGŐ TAGÓVODA TELJES FELÚJÍTÁSA 2022.

A Csicsergő Tagóvoda 1951-ben épült – földszintes, alápincézetlen lapostetős tömegű, oldalszárnyas elrendezésű közlekedési struktúrájú – épülete szakmai és műszaki szempontból is jelentősen elavulttá vált, az eredeti alaprajzzal nem volt alkalmas a szabvány szerinti funkcionális helyiségek befogadására.

Az épülettömeg formálásánál tervezői koncepció volt a korábbi épületkarakter megtartása, a lényegében változatlan formában megújuló oldalszárnyak stílusához illeszkedő új fejépület tervezésével.

A felújítás során az épületben minden korszerű működéshez szükséges helyiséget kialakítottunk egy teljesen független szerkezetű új épületben, amely az utcai fronton épült. A bejárat a jelenlegi bejárat vonalában maradt, a szélfogóval együtt. A bővítésre rendelkezésre álló terület lehetővé tette a fejépület oldalfolyosós kialakításának középfolyosósra való átalakítását, valamint a hiányzó óvodai funkcionális egységek – tornaszoba, fejlesztő helyiségek, mosoda és központi mosogató – elhelyezését is. A fejépület hossztengelyének végébe került elhelyezésre az új mászófalas tornaterem, amelyet most már minden óvodás csoport optimálisan el tud érni az épület közlekedőin keresztül. A megfelelő működéshez szükséges további helyiségek elhelyezhetőségének érdekében emeletráépítés is készült. Az emeleti területen kerültek elhelyezésre a nevelői öltözők, irodák és egy üvegfalas nevelőtestületi tárgyaló is, a szülőkkel való kapcsolattartást segítő szülői fogadó, dolgozói tea-konyha, árnyékoló vitorlákkal felszerelt terasz rész, valamint a földszinti terület növelésének érdekében a gépészeti helyiségek is az emeleti szintre kerültek át.
Kialakításra került egy új só-szoba, mely a gyermekek immunrendszerének erősítését támogatja, légúti megbetegedések megelőzésében, az állóképesség és a teherbíróképesség fokozódásában van szerepe.
Az óvoda bútorai, játékai, pedagógiai eszközrendszere is új, korszerű, szakmai szempontok szerint kialakított.
Az épület földszinti területét teljes körűen akadálymentesítettük, a korábbi lépcsőket enyhe 5%-os lejtésű láncba kapcsolt lejtőre cseréltük és kialakítottunk akadálymentes mosdóegységet. A mozgásukban korlátozott szülők fogadásra is ezen a szinten történhet meg.
Az összes nyílászáró elé a külső hőszigetelésbe épített motoros mozgatású árnyékoló roló, a teraszok fölé pedig szintén motoros napvitorlák kerültek, biztosítva az aktuálisan szükséges árnyékolást a gyermekek pihenési és játék időszakaiban.

További tervezési koncepció volt a tagóvoda és az óvodai csoportok nevéhez illeszkedő madár, fészek és fa motívumok megjelenítése is, mind a bútorok tervezése, mind a falfelület kezelése kapcsán. Ezt a koncepciót erősíti, valamint a környezettudatos pedagógia nevelési célokat is szolgál az óvoda által kért és a földszinten kialakított „zöldfal”, élő növényfal, mely az esztétikussága mellett a növények párologtatása során a levegő minőségét folyamatosan javítja.
2013 óta Madárbarát címmel rendelkezik az intézmény, és 2021-ben már harmadszorra nyerték el a Zöld Óvoda címet.
Különlegessége a csoportszobákban kialakított kis „bungallók”, kuckók ahol a gyermekeknek lehetőségük van bekuckózni, egy picit elvonulni, megpihenni, mesekönyvet nézegetni, babázni.
Továbbá az épület középső szárnyának végében elkészült egy kézműves szoba, melyben a gyermekek kreatív tevékenységeket folytathatnak, és itt alkothatnak az óvoda által már második éve működtetett tehetségműhelybe járó óvodások.

AZ ÁKOMBÁKOM TAGÓVODA JÁTSZÓUDVAR FELÚJÍTÁSA 2021.

Az Ákombákom Tagóvoda és Minimanó Bölcsőde épületét 2010-ben adtuk át. Az épület földszintjén a 40 férőhelyes bölcsőde, az emeleti részen 3 csoporttal a 75 férőhelyes óvoda működik. Az átadás óta az intézményekben kisebb felújítások, fejlesztések kivételével nem történt nagyobb beruházás. A játszóudvar mára rendezetlenné vált és korszerűsítésre szorult; a füvesítés nagyrészt kikopott, az öntött gumival burkolt felületek elöregedtek, több helyen a felső színezett réteg lekopott, helyenként hiányossá vált, a csapadékvíz elvezetés nem volt megoldott, a játszószerek elhasználódtak, szinte kivétel nélkül cserére szorultak.

2021 nyarán felújítottuk a teljes 2720 m2 alapterületű játszóudvart, korszerű és szabványos játszóeszközöket helyeztünk el, a terepet rendeztük, a csapadékvíz elvezetést megoldottuk és automata öntöző rendszert építettünk ki.

Az óvoda területén műfüves focipályát létesítettünk, csoportonként 1-1 zuhanyzó és párakapu került kihelyezésre, közlekedési parkot alakítottunk ki, felfestéssel és benzinkút kihelyezéssel, a három csoport számára megfelelő homokozót létesítettünk, továbbá egy süllyesztett trambulin is kihelyezésre került. Telepítésre kerültek továbbá, olyan a gyermekek fejlődését elősegítő, pedagógiai szempontokat is figyelembe vevő elemek, mint a mezítlábas ösvény, kiskertek, magaságyások és a bogárhotel. A tereprendezés során a játszóeszközök olyan eséscsillapító burkolatot kaptak, amely könnyen fenntartható, tisztítható, vízáteresztő és esztétikus megjelenésű, az óvodai területen egyedisége, hogy az intézmény elnevezése színes díszítőelemként megjelenik a burkolaton.

Az udvarfelújítás mellett elvégeztük a 733,34 m2 alapterületű extenzív zöldtető felújítását is mivel az ültetőközeg elöregedése és a csapadékvíz elvezetés elhasználódása a növényzet életfeltételeinek romlásához és épület beázásokhoz vezetett. A felújítás során elvégeztük a zöldtető egyenes rétegrendű tetőre történő átalakítását, a szükséges hőszigeteléssel, PVC szigeteléssel, a villámvédelmi, valamint az esővízelvezető rendszer átalakításával együtt.

A FUTÁR TAGÓVODA ÉS PITYPANG TAGÓVODA JÁTSZÓUDVARAINAK FELÚJÍTÁSA, KORSZERŰSÍTÉSE BEFEJEZŐDÖTT 2020.

Az Egyesített Óvoda tagintézményeinek felújított játszóudvarai korszerű, modern, egyedülálló eszközökkel felszereltek. A változatos terepformák, a mászásra, függeszkedésre, bújócskázásra, egyensúlyozásra alkalmas játszóeszközök segítenek gyermekeink vidám, önfeledt játékának, mozgásfejlesztésének, levegőn való tartózkodásuk tartalmas eltöltésének megvalósításában.
A talajborítások lehetővé teszik, hogy gyermekeink mind a füves, mind a gumival fedett részen biztonságosan játszhassanak. Az öntött gumi felület az eső után hamar felszárad, így csapadékosabb idő után is gyorsan újra használható az udvar. Az építkezések során figyelmet fordítanak arra, hogy az árnyékot adó fákat meghagyják, illetve gyermekeink felfrissülését szolgálják a kialakított párakapuk és zuhanyzók is, melyeket ötletesen egy-egy gyermekekhez közelálló játékos tematikával alakítanak ki (pálmafák, hajóforma…). A nyári meleg elleni védekezésben, gyermekeink komfortérzetének javításában nagyon nagy segítség a vízben való pancsolás lehetősége.
A különböző udvarrészek kialakításánál fontos szempont, hogy az adott udvarrészen milyen korosztályú gyermekek játszanak. Ez azért fontos, mert olyan játszóeszközök kerülnek elhelyezésre, melyek az adott korosztály méretének, ügyességének, biztonságának megfelelnek.
Kiemelt szempont, hogy az újonnan kialakított játszóudvar rendelkezzen olyan nagyméretű területekkel, ahol labdázni, tornázni, gurulni, csúszni-mászni lehet, amellett, hogy rengeteg kinti mozgásos játékot tud a pedagógus szervezni, lebonyolítani.

Kiemelt hangsúllyal figyelünk a játszóudvarokon kialakított árnyékolásra. A gyermekek a nagy nyári melegben is a naptól védetten, megfelelő komfortérzetüket biztosítva tudnak a szabadban játéktevékenységeket végezni.