Cím kép

HÍREK - Zöld Ág Tagóvoda játszóudvar felújítás

A Zöld Ág Tagóvodában (Kárpát utca 25-27.) a 2011. évben bruttó 515 034 E Ft-ból megvalósult felújítás során a hazai szabványok és az európai uniós előírások szerint szükséges, és az akkori épületből hiányzó, funkcionális terek pótlása – tornaterem, orvosi szoba, megfelelő számú, dolgozói öltöző, egyéni fejlesztő szoba, nevelőtestületi szoba – történt meg. Megvalósult továbbá az egy középfolyosóra felfűzött funkcionális egységek, logikusabb és használhatóbb újracsoportosítása, külön gazdasági bejárat létesítése és a meglévő épület teljes körű műszaki felújítása, valamint az óvoda és a bölcsőde gépészeti és elektromos hálózatainak különválasztása.
A 2011-ben megvalósult teljes rekonstrukció után, az elmúlt években elvégeztük a nyílászárók árnyékolását külső textil árnyékolók beépítésével, klimatizáltuk az iroda és tárgyaló helyiségeket, valamint a külső kerítés is megújult. 2021-ben a személy- és ételliftek nagyfelújítása történt meg.

Az önkormányzat óvodaudvar felújítási programjának következő állomásaként 2022-ben az intézmény játszóudvarárnak nagyfelújítása valósult meg.

Az udvar területe 3.475 m2-es, amely 8 csoport, összesen 220 gyerek szabad játéklehetőségét, nevelését, fejlesztését biztosítja.

Az udvarban kicseréltük a régi játszóeszközöket, a régi gumitégla-burkolatot új korszerű öntött gumira cseréltük. A kikopott zöldterületeket is megújítottuk.
Az udvar RaM felőli oldalán egy műfüves focipálya került kialakításra, ezzel egy vonalban egy új mászóka hajó, egy ügyességi kötélpálya és több új eszköz is telepítésre került. A meglévő madár-les körüli zöld terület megújítása lehetőséget biztosítás ornitológiai- (madártani) megfigyelésekre. A kihelyezett új játszóeszközökkel biztosítani tudjuk, hogy a magas feltöltöttségű óvoda játszóudvara egyidőben akár 200 kisgyermek mozgásigényét is ki tudja elégíteni. A Kárpát utcai oldalon a megmaradó és felújított játszóeszközök mellett helyet kapott egy fészek- és ülőhinta, és megvalósult a meglévő dobogó burkolatának cseréje is, amely plusz lehetőséget biztosít a gyerekeknek a mozgás koordinációjuk fejlesztésére. A nyári időszakban a gyermekek komfortérzetének biztosítására 2 darab vizes játszórész került kialakításra, az egyik az eredeti helyén, 3 zuhany és 1 párakapu elhelyezésével, a másik felületen csak párakapus kialakítással. A napvédelem érdekében a játszóeszközök fölé összesen 7 darab napvitorla is felszerelésre került.
Mindezek mellett megújult az épület bejáratánál lévő rámpa, amely új, korszerű korlátot is kapott.
A kivitelezés során megvizsgáltuk az udvar területén lévő fákat, amely során több fa egészségi állapota, valamint a balesetveszély elkerülése indokolta azok kivágását. A 14 kivágott fa pótlására összesen 22 előnevelt, 12-16 éves új fát ültettünk, valamint kialakításra került egy fás liget (minierdő) is, amely a játszóudvar egyik fő látványossága, amelyben két kis faház került elhelyezésre, amelyeket egyensúlyérzéket fejlesztő pálya köt össze. A minierdő kialakítása javítja a gyermekek immunrendszerét és a gondozásban való részvétel a környezettudatos nevelést is támogatja, mely ezáltal jól illeszkedik a zöld óvoda pedagógiai programba. A 3475 m2 -es játszóudvaron a fatelepítések mellett kiültetésre került összesen 124 darab magas és alacsony cserje, 117 darab évelő és 75 darab díszfű is. Összefüggő, nagyobb gyepfelületek kerültek kialakításra, amelyek hosszabb távon is fenntarthatóak, egyúttal friss, megújuló, élő felületként pozitív hatással van a gyerekek és nevelők mindennapjaira. A telepítések fenntartását automata öntözőrendszer is segíti.