Cím kép

HÍREK - Óvodai etikett – 13+1 alapszabály

Óvodai etikett-13+1 alapszabály

Kedves Szülők!

Az óvodába lépés meghatározó élmény a gyermek és az egész családja számára. Fontos, hogy pozitív légkörben, biztonságban teljen. Meghatározó a sikeresség szempontjából, hogy képesek legyenek a gyermekek alkalmazkodni a közösségi élethez, együttműködni, de akár nemet is mondani vagy megvédeni magukat. Lépésenként az önállóság útjára kell lépniük, íme 13+1 tipp a boldoguláshoz a Felelős Szülők Iskolája írása alapján:

  1. 1.Mutass példát, köszönj hangosan mindenkinek, érkezz pontosan, légy megértő, de mindig a gyereked érdekét védd és mellé állj! Amennyiben hibázott kizárólag négyszemközt beszéld meg vele.
  2. 2.Ne vidd a gyereket náthásan, betegségre utaló jelekkel közösségbe, mert neki és másnak is rosszat teszel! A levert, csillogó szemű, kicsit taknyos gyerek általában egy- két nap múlva lázas beteg lesz és Őt követik a társai is, ha megfertőzi Őket! Légy tekintettel mások gyerekeire is!
  3. 3.Tanítsd meg az alapvető higiénés dolgokra – használt zsebkendő a kukába való, wc használat után kezet mosunk, fésűt , törölközőt és fogápolási kellékeket nem osztjuk meg a társunkkal! Téli időszakban hasznos a váltócipő használatát is hangsúlyozni, továbbá a tiszta tornacucc is fontos szerepet játszik a higiénés szükségletek elsajátításában.
  4. 4.Tanítsd meg rendet rakni a saját holmija között! – a ruha összehajtása, a benti és kinti ruha külön tétele, a cipők párosítása
  5. 5.Közösség – ahol a játék közös, amennyiben oda beviszi a sajátját, azt mindenki használni fogja! Beszélgessünk a tulajdon, a csere és a lopás fogalmáról!
  6. 6.Intimitás – illemhelyiséget „szemérmesen” kizárólag a cél érdekében használjuk! A testünkön lévő alsó ruházat az intim testrészeket takarja, amihez nincs köze senkinek! Ne mutogassuk magunkat! Ha bárki zaklatná, azonnal szóljon nekünk!
  7. 7.Tisztelet magukkal, társaikkal és a pedagógusokkal szemben!
  8. 8.Hibázni lehet, de be kell vallani! Légy őszinte!
  9. 9.Tanítsuk meg bocsánatot kérni!
  10. 10. Ezt a legjobban akkor fogja megérteni és elsajátítani, ha mi is tudunk bocsánatot kérni Tőle és megbocsátani neki, ha kéri!

11.Az intézmény területét elhagyni szigorúan tilos!

12.Idegenekkel semmilyen körülmények között se menjenek el! Itt esetleg hasznos lehet egy családi „jelszó”, amit megtanítunk a gyereknek és vész esetén használhatunk.

13. Működjünk együtt a pedagógus személyzettel, hisz így érhetünk el közös sikereket a gyermek szeretetteljes és edukációs fejlesztésében is. Konzultáljunk, menjünk fogadóórára, szülői értekezletre és vegyünk aktívan részt a közösségi életben.

+1 Minden nap beszélgessetek, hisz nagyon sok időt töltötök el egymás nélkül;

Kik a barátai? Kivel játszott, mit? Ki volt kedves hozzá, ki bántotta meg?

Legyen idő és alkalom arra, hogy a közösségben a gyermek számára kedves, szimpatikus barátokat meghívják vagy náluk vendégeskedjenek. Lássák, figyeljék gyermekeik testi-lelki fejlődését, úgy, mint amikor együtt töltöttétek a mindennapokat! Az érzelmi biztonságot, az ölelést Önöktől fogják megkapni, amire nagyon-nagy szükségük is van egészen felnőtt korukig.