Zöld hírek

Zöld hírek

Úton a Zöld Óvoda felé!

Minden mindennel összefügg!- Mi hatunk a környezetünkre és ezáltal a környezetünk is ránk.

A környezettudatos nevelés,gondolkodásforma,életvitel,mely hivatásunkban és magánéletünkben fontos szerepet tölt be. Elérendő célunk olyan gyermekek nevelése,akik ismerik,szeretik,védik a természetet,fogékonyak a körülöttük lévő élő és élettelen környezet szépségeire.Pedagógiai munkánk  megvalósítása során kiemelten fontosnak tartjuk,hogy a gyermekek életkori sajátosságaihoz igazítva,nyitottságukra építve alapozzuk meg a környezettudatos szemléletüket, az egészséges életvitellel kapcsolatos szokásaikat.

Feladataink: a gyermekek érzékenyítése, a természet és az állatvilág közelségének elfogadása,nyitottá válása a természet adta kincsek befogadására. Az együttes tevékenységek során a segítőkész,másokra odafigyelő,örömszerző,hagyományápoló,egészségtudatos attitűdjük,közösségi érzésük és érzelmi nyitottságuk alakulása,erősítése. Ismeret és tapasztalatszerzés,környezetvédelem,környezettudatos viselkedés alakítása.

A környezettudatos szemlélet alakítását a következőkkel segítjük: szenzitív környezeti játékok, Zöld Jeles napok,hagyományok ápolása, séták-kirándulások szervezése,mozgásos játékok-mozgásra motiváló eszközök használata a szabadban,egészséges ételek-italok készítése közösen,természetsarok alakítása a csoportokban, benti-kinti növénygondozás / virágoskert,fűszernövényes kert/, szelektív hulladékgyűjtés,energiatakarékosságra nevelés.

Céljaink elérésében nemcsak az óvoda felnőtt közössége nyújt mindennapi pozitív példát,de a Szülők is támogatnak bennünket támogató hozzáállásukkal,aktív,együttműködő részvételükkel.

…..amiket minden évben megünnepelünk:

Szüretelés

Állatok Világnapja

Víz Világnapja

Föld napja

Madarak és fák napja

Egészségnap

Novembertől-márciusig folyamatosan etetjük  madarainkat. 3 madárodúban fészkelnek a cinegék,kerti rozsdafarkúak,udvarunkon minden csoportnak saját madáretetője van,de a nagytestű madarakról sem feledkezünk meg,őket a kiskertekbe kiszórt eleséggel tápláljuk,kihelyezett itatókkal gondoskodunk mindennapi vízigényükről. Ezeket a gyerekek nagy gonddal figyelik és töltik fel.

Egész évben zajlik a kupakgyűjtés. A tanévben kétszer hirdetünk eredményt,minden csoport oklevelet és jutalmat kap. A kupakgyűjtésből befolyó összeget az óvoda udvari játékállományának frissítésére,kirándulásokra,programok szervezésére fordítjuk. Júniusban Kupak Kép Készítést rendezünk az udvaron,megadott témában,mely egy délutánra Kép Galériává alakul 🙂