Cím kép

HÍREK - Lista az ovikezdéshez szükséges praktikus ruhákról

Lista az ovikezdéshez szükséges praktikus ruhákról

(Szilvási Kata rovata “Cafeblog”)

Jövő héten kezdődik az óvoda és ez engem is érint már, mert a lányom kiscsoportos lesz. Minden óvodának megvannak a saját követelményei, hogy mit kell vinni majd és mit nem, de az biztos, hogy a ruhák terén mindenhol egyforma az igény: vigyünk oviszsákban,  jó sok váltóruhát és alsóneműt, a gyerek jelével a ruhákon és szerezzünk be egy kinti és egy benti cipőt is, valamint a tornacuccról se feledkezzünk meg!

Akkor haladjunk sorban:

bnr-pre-school-kindergarten-enrichment

1. Oviszsák:

Mivel a legtöbb óvodában kicsi a hely a szekrényekben, ezért kérik az oviszsákot, mely tulajdonképpen egy vállfára akasztott huzat, elöl-hátul-oldalt (szóval sok helyen) zsebekkel és általában tépőzárral, vagy cipzárral záródóan az elején. Nagyon sok helyen látok én is oviszsákokat, de  – gondolom nem lesz nagy meglepetés –  a lányomnak Fridának én varrom majd meg a sajátját, végülis még van 1 hetem! 🙂

Amire érdemes figyelni a praktikus oviszsák megvásárlásakor:

oviszsak-egyedi

– lehetőleg gyerek méretű vállfára passzoljon (sok helyen a felnőtt méretűre készítik és az viszont kilóg majd a pici, keskeny ovis szekrényekből)

– vastagabb legyen az anyaga (nagyon sok helyen szinte géprongy vékonyságú textilből készítik, ami nem fog sokáig tartani, főleg ahogy a gyerekek használják)

– legyen rajta sok és nagy méretű zseb

– az eleje záródjon valamivel, a tépőzár vagy a cipzár szerintem a legjobb (a legtöbb boltban az oviszsák eleje nem záródik, úgy viszont könnyen kieshetnek a benne lévő ruhák)

2. Váltóruhák

Olyan ruhák, amiket nem sajnálunk, ha a gyerek nyúzza az udvaron, de nem is a legfoltosabb, szakadt darabokról van szó. Érdemes mindenből 2-3 darabot beletenni az ovis zsákba, és azért 2-3 havonta megnézni majd a zsákot, hogy mi van benne, mert gyakori, hogy a gyerekre már rég nem jó az esetlegesen nem használt váltóruha! 🙂

Felsők

Pólók:

hmprod (2)

Az oviban  már inkább pólókat hordanak a gyerekek a body helyett (bár érdemes megtanítani a body önálló ki-be patentolására is a kicsiket, mert hűvösebb időben sokkal praktikusabbak a pólóknál!), ezekből olyat vásároljatok, amelyek leérnek a gyerek csípőcsontjáig, mert azokat be és ki is lehet tűrni!

Pulóverek:

Ha már tudja a gyerek, hogy hogyan kell egyedül öltözni, akkor mehetnek a zsákba a belebújós pulcsik, ha még nem, akkor érdemes cipzáras vagy patentos kardigánokat beszerezni.

Alsók

Nadrágok:

Az elnyűhetetlen anyagot még nem találták fel, de azt mindenképp javaslom, hogy olyan nadrágokat – akár szabadidő, akár csinosabb – vásároljatok,

– amelyeknek a derékrészén vagy passzé van (“puha derekúnak” hívom), vagy csak patent van a gomb helyén, hogy gyorsan le tudják venni magukról a kicsik a wc-re menetelkor

OB42205210_MD

– praktikus olyan melegítőnadrágot választani, aminek a térdrészén van egy plusz anyag, így később lyukad ki (vagy Ti is varrhattok rá kézzel!)

– lányoknak nagyon kényelmes megoldás a leggings vagy a cicanadrág, ezt lehet önállóan vagy szoknyával is kombinálni

hmprod

Alsóneműk:

Ebből akár 4-5 darabot is tehettek a zsákba, viszont nagyon fontos, hogy ne legyen szoros a combrésznél, mert az nagyon kényelmetlen lehet egy idő után az örökmozgóknak!

Zokni, harisnya:

hmprod (1)

Az őszi időszakban már érdemes 1-2 pár harisnyát is betenni a zsákba, zokniból is szükséges lehet 2-3 darab.

3. Ovis jelek mindenen

Számos helyen  – bolt és online – is lehet vásárolni előre gyártott ovis jeleket, ezek akkor jók, ha a gyerek nem magától találta ki a jelét, mert a legáltalánosabbakat lehet csak kapni. Vannak olyan online boltok, ahol névre és jelre szólóan készítenek öntapadós, rávasalható és bevarrható jeleket is, ha szeretnétek, magatok is elkészíthetitek az ún.”transzfer papír” segítségével a saját és egyedi rávasalható ovis jeleket, itt egy leírás ehhez: https://mammba.cafeblog.hu/2012/08/24/ezt-en-is-megcsinalom-ravasalhato-bolcsisovis-jelek-keszitese/

DSCF8165

Ráérőbb Anyukák pedig feleleveníthetik a láncöltéses hímzést is! 😉

4. Kinti és benti cipők

Ezekből tényleg jó minőségűeket vegyetek! Mivel a gyerek több időt tölt az oviban, mint otthon, ezért nagyon fontos a megfelelő minőségű és fazonú, főleg benti cipő beszerzése. A legjobb és én is ezt ajánlom benti cipőnek, a tépőzáras, bokát tartó szandál. Mivel a gyerekeknek meg kell tanulniuk az önálló öltözködést, ezért a legegyszerűbb, ha a könnyen nyitható és zárható tépőzáras szandált és kinti cipőt vásároljátok.

Kinti cipőnek pedig érdemes olyan kialakításút venni, aminek gumi van az orrán, így az kopik le először, nem pedig a bőr/textil.

967-black-blue

5. Tornacucc

A tornazsákba kerülhet egy rövidnadrág és egy póló, valahol dresszt javasolnak a lányoknak – még nekem is az volt :)) – de a gumitalpú, textiltetejű tornacipőre mindenképp szükség lesz. Ebből is érdemes tépőzárast választani.

US42836701_MD

A tornazsák gyakran az oviszsákkal megegyező anyaggal kapható.