Óvodánkról

Mottónk: “Én azt hiszem, gyereket csak úgy lehet nevelni, ha az ember megtiszteli azzal, hogy komolyan veszi.”
/Szabó Magda /

A tagóvoda neve: Ákombákom Tagóvoda
Címe: 1133 Budapest, Visegrádi köz.4.
Telefon/fax: T: 239- 16-72, Fax:239-16-99
E-mail: akombakom@ovoda.bp13.hu

Óvodánk három csoportos, teljesen új építésű óvoda. A XIII. kerület egy csendes, forgalomtól elzárt területén helyezkedik el, az épület alsó szintjén, működésében elkülönülve található a Mini manó bölcsőde.
Három, osztatlan életkorú csoportunk az emeleti szobákat használja, melyek mindegyike külön öltöző és mosdó résszel rendelkezik. Büszkék vagyunk a színes, tágas, világos, modern, jó ízléssel berendezett, minden igényt kielégítő intézményünkre. A földszinten 60 m2-es, jól felszerelt tornaszobánk van, de külön helyet kapott az épületben a logopédia és fejlesztő pedagógus szobája, az orvosi szoba és sószoba is. Könyvtárt rendeztünk be a gyermekek számára a szülői fogadóban. Csoportszobáinkat terasz köti össze, ezek a csoportokból is megközelíthetőek, különböző tevékenységekre használjuk őket: testmozgásra, barkácsolásra, időjárás megfigyelésre, csoportszoba terének kibővítésére. Udvarunk többféle mozgásra ad lehetőséget a 3-7 éves korosztálynak. Ugyanakkor lehetőségük van a gyerekeknek elmélyült tevékenykedésre: homokozásra, szerepjátékokra is. Tavasztól, jó idő esetén életünk nagy része az udvaron, szabad levegőn zajlik és hűsítő zuhanyozásra is lehetőségünk van. Az udvari játékidőt nagyon fontosnak tarjuk, állandóan folyamatosan bővítjük játékeszközeinket vizezős játékokkal, rollerekkel, futóbiciklikkel…

Közvetlen környezetünk változásainak megfigyelésére, a környezet védelmére, szeretetére nevelésben is nagy szerepe van az udvarnak: rendjének fenntartásában, növények, állatok védelmében az ide járó gyermekek is részt vesznek. A fákra kihelyezett etetőket, odúkat együtt tartjuk rendben, ősszel a faleveleket gereblyézzük, gyűjtjük, tavasszal virágokat ültetünk, öntözünk. Madárbarát óvoda, Zöld óvoda és Biztonságos óvoda címmel rendelkezünk. A felnőttek által nyújtott mintával, irányítással alakítjuk ki a gyermekekben, az élőlények iránti gondoskodást, gondozást. Minden csoportban akváriumot helyeztünk el, az óvoda folyosóján, kalitkában tartott pintyeket felváltva gondozzák a csoportok.
Nálunk családias hangulatban, egymást és a felnőtteket jól ismerve, nevelkednek a gyermekek. Kéréseikkel, gondjaikkal bárkihez bizalommal fordulhatnak. Sok közös programot szervezünk, hogy az óvodai közösséget erősítsük.

Óvodánk sajátos hagyományai: Örökbefogadó-hét, Óvodánk születésnapja, Őszelő délután, Luca napi kézműveskedés, Versmondó verseny, Tavaszváró délután, Tavaszi családi nap.
Valljuk, hogy környezetünk védelme, a környezet fennhatósága nagyon fontos feladat. Óvodás korban számos lehetőség nyílik arra, hogy a gyermekek észrevegyék, megtapasztalják: ők is sokat tehetnek környezetükért. Ezért óvodánkban cél a környezettudatos nevelés. Szelektíven gyűjtjük a csoportokban a szemetet: a papírt, a műanyag palackot és a használt elemeket. Létrehoztuk az ÖKOMBÁKOM Közhasznú Alapítványt, ezen tevékenységeink támogatására.

Tagóvodánk sajátos nevelési céljai:
Környezetért felelős életvitel megalapozása (Madár ovi foglalkozások Zoopedagógussal, Madárbarát óvodakert, Zöld óvoda díja, kirándulások-alkalmi séták, megfigyelések szervezése).
Anyanyelvi és mozgásfejlesztés előtérbe helyezése (Mozgáskotta módszer, Varázsjátékok, Okoskocka eszköz).
Közösségi nevelés kihangsúlyozása (közös programok, hagyományok, azonos értékrend, átjárhatóság, fontos emberi értékek, készségek elsajátítása mindennapi tevékenységekben a játék, a báb és drámapedagógiai eszközeivel, családok bevonása belső pályázatokon való részvételre).

A kedvező személyi és tárgyi feltételek mellet nap, mint nap új és új feladatokkal találkozunk, amelyeknek a megoldására készen áll a csapatunk.