Óvodánkról

Pöttyös Óvoda, egy mesebeli palota…” / részlet a Pöttyös indulónkból /

Óvodánk a kerület egy dinamikusan fejlődő, ám forgalomtól távol eső helyén található. 2014 őszén vehettük birtokba a teljesen megújult négycsoportos óvoda épületet és udvarát, melyet már az európai normáknak megfelelően alakítottak ki. Az intézmény akadálymentesített, ezért kerekesszékkel vagy babakocsival érkezők is könnyen használhatják. Az épületben – nevéhez méltóan – a Pöttyös motívumok több helyen és formában visszaköszönnek. Csoportszobáink tágasak, világosak, ízlésesen berendezettek, melyekhez külön öltöző és mosdóhelyiség tartozik.  Kiszolgáló helyiségeink: nevelőtestületi-, torna-, fejlesztő-, logopédia-, orvosi szoba és elkülönítő, szülői fogadó, tálaló konyha. Eszközellátottságunk magas színvonalú, olyan új eszközöket használhatnak a gyermekek a mindennapi élet során, mely kreativitásukat, sokrétű fejlődésüket szolgálja. Udvarunk adottságai, játékeszközei a gyermekek mozgásigényének kielégítésére és többféle tevékenységének egyidejű szervezésére ad lehetőséget. Nagyobb része esztétikus, színes gumiburkolattal borított, mely észrevétlenül védi a gyermekek testi épségét. A nyári hűsölést kerti zuhanyzók, párakapu és árnyékoló vitorlák segítik.

Feladataink megvalósítása szempontjából különös jelentőségű a közös élményekre épülő tevékenységek gyakorlása, mellyel lehetőséget biztosítunk gyermekeink számára az őket körülvevő világ rejtelmeibe bekukucskálni, minden érzékükkel azt megtapasztalni. Legfontosabb tevékenységnek a játékot tekintjük, mely által sok tapasztalatot, ismeretet szereznek a gyermekek környezetükről. A tanulási folyamatot igyekszünk játékossá, élményszerűvé tenni, tapasztalatokba ágyazni.

A környezettudatosságra, a fenntarthatóságra hangsúlyosabb figyelmet fordítunk, melynek elsajátítását a zöld szemlélet iránti elhivatottságunk segíti kialakítani a gyermekekben. Ez nem más, mint az élő és élettelen, természeti és társadalmi környezetünkkel való harmonikus együttélés- elsősorban életmód, gondolkodás-, és viselkedésmód, szokás-, és értékrendszer.

Madárbarát és Zöld Óvoda cím birtokosai vagyunk. Célunk, hogy az Örökös Zöld óvoda címet 2021-ben elnyerjük.

A már kialakított családias légkör fenntartására törekszünk, melyben a személyesebb kapcsolattartást előtérbe helyezzük – ez biztonságérzettel tölti el a hozzánk járó óvodásainkat és rajtuk keresztül szüleiket is. Ezt a családias légkört erősítik ünnepeink, hagyományaink, szervezett programjaink, melyben egyúttal az óvoda nyitottságát szorgalmazzuk.

Hagyományaink évekre nyúlnak vissza, melyeknek hangulata mindig örömmel tölti el a gyermekeket és szüleiket egyaránt. Nyitottak vagyunk a hagyományteremtésre, az innovációra, új programok bevezetésére is.

Gyermekeink óvodai életét sétákkal, kirándulásokkal, színházi- báb előadásokkal, zenés műsorokkal, különböző gyermekprogramok szervezésével, látogatásával tesszük színesebbé.

Önkormányzatunk által biztosított sportfoglalkozásokra visszük el óvodásainkat, térítésmentes tehetségműhely foglalkozásokat szervezünk, emellett önköltséges szolgáltatásokat is biztosítunk.

A leendő óvodásainkat szívesen látjuk a nyílt napokon, ahol betekintést nyerhetnek óvodánk életébe.

„Zöld” tevékenységeink: szelektív hulladékgyűjtés, kupak-, elektronikai-, papírgyűjtés, kertgondozás, komposztálás, madáretetés-itatás, terménybáb kiállítás, újrahasznosított anyagok felhasználása, családi „Zöld” pályázatok szervezése.

„Zöld” ünnepeink, hagyományaink:

Állatok világnapja – projekt hét

Víz világnapja – projekt hét

Föld napja – projekt hét

Madarak-fák napja

Szüreti mulatság és táncház

Hóemberek világnapja-hét – projekt hét