Madárvédelem télen

 

Képtalálat a következőre: „madáretető ”

Mind a vonuló, mind az itthon telelő madarak számára nagyon fontos, hogy télen is megfelelő táplálékhoz jussanak. Segítsünk nekik azzal, hogy a kertünkben, ablakunkba kihelyezünk számukra egy madáretetőt, benne mindenféle finomsággal. Etetőt készíteni ráadásul kiváló családi elfoglaltság.

 

Az alábbi madáretetőket otthon fellelhető anyagokból tudjuk elkészíteni, és olyan egyszerűek, hogy a kisgyerekek is könnyen megbirkóznak velük.

Tejesdobozból

A kiürült tejesdobozt mossuk ki és zárjuk vissza a tetejét. Oldalán vágjunk ki egy nyílást, ahol a kismadarak be tudnak nyúlni a magokért. Hogy megkönnyítsük a dolgukat, a nyílás alá fúrjunk egy lyukat, és tűzzünk be egy egyenes botot, amin a madárka meg tud kapaszkodni, amíg táplálkozik. A kisgyerekek fessék ki a tejesdobozt kedvük szerint. Be is vonhatják valami szép anyaggal, ragaszthatnak rá leveleket, matricákat. Így minden egyes etető egyedi lesz. A végén a tetejénél fogva lógassuk fel a fára, vagy helyezzük ki az ablakpárkányra, egy szélvédett helyre.

Képtalálat a következőre: „madáretető tejesdobozból”

Pet palackból

Pet-palackból is remek madáretető készíthető. Vágjunk lyukat a két oldalába, egymással szemben. A nyílás alá ez esetben is szúrjunk be egy egyenes botot úgy, hogy mind a két oldalán egyaránt legyen hely a madaraknak megkapaszkodni. Szórjunk bele magokat addig, hogy benyúlva könnyedén elérjék a madarak. A kupaknál fogva könnyen felköthető a fára a palack.

Ugyanerre a célra használhatunk műanyag flakont, demizsont is. Utóbbi esetben akár négy nyílást is vághatunk, kettőt-kettőt egymással szemben. Ekkor két botot tűzzünk bele, X alakban, így minden oldalról könnyen megközelíthető az eleség. Nagyon vigyázzunk arra, hogy a palackot, flakont alaposan mossuk ki, nehogy valami káros anyag kerüljön a madarak szervezetébe!

  • Képtalálat a következőre: „madáretető”

Befőttes vagy más üvegből

Egy üres befőttesüveget tekerjünk körbe strapabíró, erősebb anyaggal úgy, hogy alá hozzákötünk egy fakanalat is. Így a fakanálon állnak a madarak, miközben az oldalára fordított üvegből falatozzák a magokat. Az anyag segítségével könnyen fel is köthető az etető.

Hasonlóképpen használhatunk kimosott konzervdobozt is befőttesüveg helyett. Ha befestjük szép színesre, és többet is felaggatunk a fára, az még szép dísze is lesz a kertünknek. Vigyázzunk, hogy a konzervdoboz széle ne legyen éles, nehogy sérülést okozhasson!

  • Képtalálat a következőre: „madáretető”
  • Mire figyeljünk?

Először is, fontos szempont, hogy milyen madarakat szeretnénk etetni. Figyeljük meg, kik járnak a kertünkben kora reggel! A cinkék, verebek kis termetűek, nekik kisebb nyílás is elegendő, így a varjak, galambok nem tudják előlük megenni az eleséget. Ha azonban bármilyen madarat szívesen látunk, akkor a nagyobb nyílás a jó választás. A cinkék inkább függeszkedve táplálkoznak, mint rúdon állva, nekik az is jó megoldás, ha egy hálóba akasztunk ki faggyúba tett magokat.

Mit esznek?

A legjobb választás, ha fekete napraforgó magot veszünk egy nagy zacskóval, az ki fog tartani egész télen. Emellett kaphatnak faggyút, szalonnát, almát, diót, de akár lágy sajtot, vajat is. Amit semmiképp se adjunk nekik, az a kenyérmorzsa vagy kenyér, mert az gyomor- és bélgyulladást okozhat a madaraknak.