Nyári élet az óvodánkban

Június 2.-től óvodánkban a nyári napi- és szokásrend szerint szervezzük az óvodai életet.

Már reggel az udvaron gyülekezünk, s a nap nagy részét a szabadban töltjük, az étkezések is a teraszon történnek és csak a csendes pihenő idején tartózkodunk az óvoda épületében.

A lecsökkent gyermeklétszám és a szabadságolások miatt a csoportok összevontan működnek. A nyári összevonások alatt két-két csoportba járó gyerekek kerülnek egy csoportba. Biztonságot nyújtó légkört alakítunk ki a gyerekek számára, törekszünk arra, hogy a csoportok gyermekei között jó kapcsolat alakuljon ki, összevonás idején is találjanak barátokat, játszótársakat maguknak. Legyenek egymással és a kicsikkel szemben segítőkészek, alkalmazkodóak.

Ügyelünk arra, hogy a nagy melegben megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszanak. A nyár folyamán is biztosított a napi gyümölcsfogyasztás.

A napfürdőzéshez pályázaton nyert napozókrémekkel biztosítjuk a gyermekek bőrének védelmét. Pancsoláshoz új kádakat vásároltunk, melyben csónakokat úsztathatnak, horgászós játékot játszhatnak, kísérletezhetnek, stb. a gyerekek. (A párakapu és a tusoló javítása folyamatban van)

A szabadban is sokféle, változatos tevékenységet biztosítunk a gyermekek számára. Úgy szervezzük a nyári életet, hogy minden gyermek megtalálja az érdeklődésének megfelelő tevékenységet:

Nyáron is nagy szerepet kapnak a mozgásos játékok: focizhatnak, kosárlabdázhatnak, labdázhatnak, versenyezhetnek, ugróiskolázhatnak, célba dobhatnak, futó- és fogójátékokat, körjátékokat játszhatnak.

Alapítványi pénzből rengeteg új eszköz vásárlásával bővítettük a játéklehetőségeket. (homokozó játékok, rollerok, kerti asztalok, játszókádak, vizipisztolyok, napozóplédek, stb.)

Az Egyesített Óvodától új futóbicikliket, és BOBO autókat kaptunk.

Az asztaloknál lehetőséget biztosítunk az alkotómunkára (rajzolás, színezés, hajtogatás, gyurmázás). Építőjátékokat, társasjátékokat, kártyajátékokat viszünk ki a gyerekek igényei, kérései szerint. Mindennap mesélünk, énekelünk.   A homokvárépítéshez kiegészítő eszközöket készítünk.

A természet szeretetére nevelésre nagy hangsúlyt fektetünk. A bogarak, lepkék, rovarok megfigyeléséhez nagyítókat, rovarhatározókat biztosítunk számukra. Bővítjük ismereteiket, felhívjuk figyelmüket az állatok védelmére (ne bántsák, csak figyeljék meg azokat, majd engedjék szabadon!).

Megfigyeljük, felfedezzük a természet változásait, gyönyörködünk, rácsodálkozunk szépségeire. Megismerjük a nyáron érő gyümölcsöket, nyíló virágokat, megfigyeljük fejlődésüket.

A nyár folyamán is igyekszünk heti témák szerint dolgozni, ezzel is bővítjük a gyermekek ismereteit, fejlesztjük kézügyességüket, mozgásukat.

További képek a fotógalériában találhatóak.

Minden kedves szülőnek és gyermeknek szép nyarat és kellemes pihenést kívánunk!