GY.I.K

Mikor kell jelentkeznünk az óvodába, hogy a gyermekem 2019 szeptemberében megkezdhesse az óvodát?

Intézményünkben az óvodai előjegyzés időpontjai:

2019. április 23. kedd 7.00 – 18.00 óra

2019. április 24. szerda 7.00 – 18.00 óra

2019. április 25. csütörtök 13.00 – 18.00 óra

2019. április 26. péntek 7.00 – 13.00 óra.

A jelentkezéseket a kerületi lakóhelyük szerinti körzetes óvodában szükséges megtenniük. Abban az esetben, ha nem rendelkeznek XIII. kerületi lakcímmel, akkor az Óvodaigazgatóságon tudják a jelentkezésüket megtenni a 1134 Budapest, Angyalföldi út 1. szám alatt.

Melyik óvodához tartozunk a lakcímünk alapján?

Óvodai körzetek utca szerint_2018

Melléklet_óvodai_körzetek_2018_óvodánként

Mikor lesznek a nyílt napok az óvodákban 2019-ben?

Nyílt napok 2019

Mikor lesz 2019-ben a nyári zárás az óvodákban?

A beszoktatással kapcsolatos gyakori kérdések

A beszoktatásnál azoknak a szülőknek is mindenképp jelen kell lenniük, akiknek a gyermeke már bölcsődébe is járt?

Az anyás/szülős beszoktatás választása egy lehetőség, mindenkit arra biztatunk, hogy gyermeke személyiségének ismeretében válassza ki a pedagógusokkal közösen azt a beszoktatási formát, ami a sikeres beilleszkedést támogatja.

Hány napig vesznek részt a szülők a beszoktatásban?

A tagóvodák meghatározhatnak egy ajánlott időszakot, de szükség esetén a gyermek érdekét nézve a pedagógusok dönthetnek másképp is a szülővel együttműködve. Ha lehetséges úgy alakítsuk a munkába való visszatérés idejét, hogy az ne az óvodakezdésre essen. Minél inkább a gyermekre tudunk hangolódni a beszoktatás ideje alatt, annál könnyebben fog sikerülni neki a beilleszkedés.

A nagyszülők is részt vehetnek a beszoktatásban?

Igen, javasoljuk, hogy ez előre legyen megbeszélve a gyermekkel és a beszoktatási időszakot akkor végig a nagyszülő koordinálja.

Reggel mikor hozhatják, és délután mikor jöhetnek a gyermekért?

Az Egyesített Óvoda házirendjében kérjük, hogy lehetőleg 8 óráig, de legkésőbb 9 óráig érkezzenek be az óvodába a gyermekek, a folyamatos reggeliztetés is ez idő alatt zajlik. Javasoljuk, hogy 10 óránál többet ne tartózkodjon bent a gyermekük, mert az már megterhelő lehet számára. A gyermekek óvodába érkezésekor, és távozáskor, a gyermeket kísérők száma, nem haladhatja meg a két főt.
Az ügyeleti rendet a nyitvatartási időhöz igazítva a szülői értekezleten ismertetik a tagóvoda-vezetők. Az ügyelet idején a gyermek elhelyezése a kijelölt ügyeletes csoportszobában történik, ahol a szülő megérkezéséig játéktevékenységgel tölti az idejét a gyermek.

Ha a gyermek, délután nem alszik, játszhat-e amíg a többiek alszanak?

A gyermekek optimális fejlődése, idegrendszeri érése csak akkor lehet zavartalan, ha a napjaik egy meghatározott napirend szerint zajlanak és kellő mennyiségű és minőségű alvást biztosítunk számukra mind napközben, mind éjszaka. A rendszeres, kiegyensúlyozott délutáni alvás hozzájárul a minőségi éjszakai alváshoz, napközben pedig elkerülhetők a túlfáradásból adódó hiszti-rohamok és a nyűgösség. Természetesen az egyéni igények különbözőek lehetnek, melyekre az óvodapedagógusok alakítanak ki szokásokat, szabályokat a pihenőidőre vonatkozóan.

Cumit hozhatnak-e az óvodába?

Igen, vannak olyan gyerekek, akik napközben is ragaszkodnak a cumihoz. A szülőkkel együttműködve idővel csökkenteni szeretnénk a cumival töltött időszakot, de ezt sohasem erőszakosan vagy hirtelen tesszük. Szem előtt tartjuk azonban, hogy beszéd és étkezés közben ne használja a gyermek sem az óvodában, sem otthon, amiben Önök szülők a partnereink.

Ha a gyermek nem szobatiszta, van-e lehetőség a pelenkázásra?

Az óvodapedagógusaink türelemmel és elfogadással tudják kezelni az egészséges gyerekek érési ritmusa közötti természetes különbségeket, és a beszokási időszak során az esetek nagy többségében spontán megoldódik a WC-re szoktatás. Vagyis, hacsak nincs valami szervi vagy idegrendszeri eltérés, a legtöbb gyerek a közösség hatására hetek alatt szobatisztává válik. Az óvodában nincs pelenkázó, ezért a belebújós pelenkát részesítjük előnyben, de mindenképpen több váltás fehérneműt kérünk biztosítani, hisz a közös célunk, hogy mihamarabb teljes biztonsággal szobatisztává váljon a gyermek.

Mennyit hiányozhat a gyermek, a szülő mennyi hiányzást igazolhat?

Ha a gyermek az óvodai foglalkozásról távol marad, mulasztását igazolnia kell. A beteg gyermek, az orvos által meghatározott időszakban nem látogathatja az óvodát. Azt, hogy a gyermek ismét egészséges és látogathatja az intézményt, orvosnak kell igazolnia. Amennyiben nem betegség miatt van távol a gyermek (családi program, egyéb), a csoportos óvodapedagógusnál legkésőbb a hiányzást megelőző napon jelezni kell írásban a távolmaradás időpontját. Arra vonatkozóan, hogy mennyit hiányozhat a gyermek nincs előírás, ám egy nevelési évben, ha igazolatlanul 5 napnál többet mulaszt, akkor a tagóvoda vezetőnek értesítési kötelezettsége van a szülők és a hatóság felé.