Óvodánkról

„A gyermek olyan, mint a pillangó a szélben. Néhány magasabbra tud repülni, mint mások, de mindegyik a legjobb tudása szerint repül. Miért is hasonlítanád össze őket? Mindegyik más. Mindegyik különleges. Mindegyik gyönyörű.”

Óvodánk Angyalföld zöld övezetében, a minden évszakban gyönyörű virágoktól pompázó Gyöngyösi sétányon található.

A teljes körűen és magas színvonalon felújított játszóudvarunkon gumiburkolatú focipályák, sok-sok udvari játékeszköz, homokozók, a gyermekek segítségével ápolt virágágyások, bokrok, cserjék, különböző időszakban nyíló virágok biztosítják az igényes környezeti feltételeket. A nyári melegben, az árnyékot adó fák mellett párakapu, és zuhanyzási lehetőség is hűsíti a gyermekeket.

Az óvodában lévő világos, tágas csoportszobákat a gyermekek életkorának és igényeinek megfelelően rendezzük be, elsődleges szempontunk a gyermekek biztonsága, kényelme, egészségük megőrzése.

Olyan környezetet teremtünk, amelyben a gyermekeknek lehetőségük van önállóan tevékenykedni, helyzeteket felfedezni, megoldani, együttműködni, illetve játék- és mozgásigényüket kielégíthetik. A többségében azonos életkorú csoportok mellett vegyes életkorú csoportot is szervezünk.

Fontosnak tartjuk, a környezeti nevelésen belül a környezettudatos szemlélet és magatartás alakítását, melyet a mindennapokba beépített szokásokkal alakítunk.

Madárbarát óvoda vagyunk, takarékoskodunk a vízzel, árammal, szelektíven gyűjtjük a papír és műanyag hulladékot, évente kétszer kupakgyűjtést szervezünk, minden évben a Facsemete alapítványunk támogatásával bérleteket vásárlunk az Állatkertbe. Óvodánk elhelyezkedése sok lehetőséget biztosít az intézményen kívüli programok megszervezésére; múzeumok, állatkert, Margitsziget, Városliget, Duna part, könyvtár, művelődési ház, bábszínház látogatására.

A „jeles napokat” és saját intézményi hagyományainkat a szülőkkel közösen ünnepeljük.

A „zöld jeles napok” közül az Állatok Világnapjához, a Föld Napjához, a Víz Világnapjához és a Madarak és Fák napjához kapcsolódó programokat szervezünk, melyeket élményszerűen, játékosan dolgozunk fel.

Nevelőmunkánk jellemzője a gyermekek tisztelete, jogainak érvényesítése, alapvető szükségleteinek kielégítése, sokoldalú fejlesztése, és az esélyegyenlőség megteremtése. Kiemelt célunk a gyermekek szociális képességeinek – az együttműködési és érintkezési képességeinek – fejlesztése. Miden gyermeket az önmaga lehetőségeihez képest segítjük, az iskolára való alkalmasság elérésében.

Feladatainkat a családdal való szoros együttműködésben, a családi nevelésre alapozva valósítjuk meg.

Az új gyermekek közösségbe való beilleszkedését a szülőkkel közösen – az egyéni igényekhez igazodva – a „beszoktatás – befogadás” módszerével segítjük.

A gyermekeket szeretnénk minél több élményhez és tapasztalathoz juttatni, tevékenykedés közben önállóságukat, önbizalmukat erősíteni, képességeiket fejleszteni, miközben örömmel és felszabadultan élik óvodás éveiket.