Nyári élet

A nyári időszakban is fontos, hogy az óvodai életet olyan tartalommal töltsük meg, amely bár egy kicsit eltér a megszokottól, mégis színes, változatos, és élményekkel teli. Sokat tartózkodunk a szabadban, és igyekszünk kihasználni az udvarunk adta lehetőségeket. A nyári összevonások alatt különböző csoportba járó gyerekek kerülnek egy csoportba, ezért célunk, a gyerekek együttműködési képességének alakítása, ezzel személyiségük fejlesztése.

Fontosnak tartjuk, hogy a nyári időszakban is különféle tevékenységeket ajánljunk a gyermekek számára, hogy ők mindig érdeklődésüknek, és kedvüknek megfelelően választhassanak.  Sokat tartózkodunk a szabadban, és igyekszünk kihasználni az udvarunk adta lehetőségeket. Fontosnak tartjuk, hogy a nyári időszakban is különféle tevékenységeket ajánljunk a gyermekek számára, hogy ők mindig érdeklődésüknek, és kedvüknek megfelelően választhassanak.

A gyerekek udvari környezetét úgy alakítjuk, hogy legyen mód a különféle játékfajták gyakorlására.

A fedett szín alkalmas a babaszobai, babakonyhai, vizuális tevékenységek helyének kialakítására. Gyermekeink a homokozóban sarazhatnak, homokvárat építhetnek. Udvarainkon található párakapuk egész napos használata biztosított, gyermekeink örömmel szaladgálnak alatta, így frissíthetik magukat a nagy meleg ellen. Az udvaron lévő közös zuhanyzót is napi több alkalommal használjuk, hogy a gyermekek kicsit megfürdőzzenek az ebéd és lefekvés előtt, amit mindig nagy örömmel fogadnak. A nyár folyamán is lehetősége van a gyermekeknek, hogy a közlekedési eszközöket (kismotor, bicikli, roller) használják, ügyelünk, hogy a különböző korosztályok együtt játszása ne okozzon balesetveszélyt. A járműveket mezítláb nem használhatják, a fejükre bukósisakot teszünk.  Biztosítjuk a napozáshoz, árnyékban való “piknikezéshez”, “bunker építéshez” a takarókat, plédeket, szőnyegeket. Megengedjük, hogy a gyermekek mezítláb lehessenek az udvar bizonyos területein (homokozó, pléd, műfű), mely mindig nagy élmény számukra. A szabadban rajzolhatnak krétával, fújhatnak buborékfújóval, locsolhatnak virágot és még számos olyan tevékenységet végezhetnek, mely a rosszabb idő esetén nem lehetséges.

A nyári szabadságolások miatt a gyerekek sok változást kénytelenek átélni. Más óvodákból is fogadunk gyermekeket (ahogy tőlünk is kérnek néhányan elhelyezést más óvodába a zárás ideje alatt).

A különböző életkorú gyermekek együttes nevelését, befogadásukat az összevont csoportokba empátiával kezeljük, hogy elfogadóvá, optimális esetben örömtelivé tegyük számukra a nyári élettel járó változásokat.

A nyár folyamán kiemelt feladata minden óvodapedagógusnak, pedagógiai asszisztensnek és dajkának az egészséges életmód feltételeinek megteremtése rugalmasan, változó körülmények között is, valamint a kialakult testápolási szokások, a kulturált étkezés szokásainak mélyítése, gyakorlása. A napirend része a nyáron is a tízórai gyümölcs, melyet szintén az udvaron esznek meg a gyerekek, idénygyümölccsel, zöldséggel biztosítva: görögdinnye, sárgabarack, őszibarack, eper, meggy, cseresznye, sárgadinnye stb.

Feladatunk a biztonságos környezet kialakítása a nyári balesetek megelőzése érdekében:

– szükséges a nap elleni védelem biztosítása a gyermekek részére: napvédő sapka, krém, árnyékos hely kialakítása, napszemüveg, törölköző

– odafigyelünk a fokozott folyadékbevitel biztosítására: a higiénikus feltételek megteremtésével, figyelembe véve a folyadék hőmérsékletét, a poharak folyamatos cseréjét

– hőségriadó esetén az utasításban szereplő teendők betartása minden dolgozó kötelessége és felelőssége

– felhívjuk a gyermekek figyelmét az udvari játékokkal kapcsolatos szabályokra: a homokozóban a homok dobálása veszélyeket rejt magában, a futóbiciklikkel, a rollerrel, kismotorral és biciklivel csak az előre egyeztetett irányba lehet közlekedni, a csúszdán nem szabad felmászni.

– a csúszda, mászókák, hinta, mászó-fal és használatának szabályait következetesen betartatjuk, figyelve arra, hogy használatakor mindig tartózkodjon óvónő a játékszerek közelében.

Figyelünk a fokozott folyadékfogyasztás biztosítására. Biztosítjuk, hogy a tisztított vízzel megtöltött kancsók, poharak higiénikus viszonyok között a gyermekek számára mindig elérhető helyen legyenek, szükség szerint segítségnyújtással használhassák. Az utánpótlás, a poharak tisztítása a dajkák feladata, megegyezés szerint.

Ügyelünk arra, hogy 11 óra után árnyékban vagy a teremben/tornateremben játszhassanak a gyerekek, védve őket a káros napsugárzástól.

Biztosítjuk az étkezéshez szükséges nyugodt, kellemes légkört, a kulturált étkezés feltételeit. Figyelünk, hogy az asztalon mindig esztétikus és kifogástalan tisztaságú terítő és evőeszközök, tányérok, poharak legyenek. A gyerekek életkoruknak és fejlettségüknek megfelelően használják a kanalat, villát, kést. Figyelünk arra is, hogy a szalvétát önállóan, szükség szerint használják.

Az alvás előtti mese nyáron is a mindennapok része, erre gondosan odafigyelünk. A különböző tevékenységekhez nyugodt körülményeket, elegendő területet megfelelő és eszközöket biztosítunk. A nyár folyamán is igyekszünk heti témák szerint dolgozni, ezzel is bővítjük a gyermekek tudását, fejlesztjük kézügyességüket, mozgásukat. 

Minden kedves szülőnek és gyermeknek nagyon szép nyarat és jó pihenést kívánunk!